Waardering ondernemingen

Lubberink & co
Waardering ondernemingen

Vertrouwenspersoon
voor de ondernemer

Persoonlijke
aandacht

Mens staat
centraal

We zitten naast
de ondernemer

Betrokken
en verbinden

Waardering ondernemingen

Benieuwd naar hoeveel je onderneming waard is? Of de onderneming dat je eventueel wilt kopen?

Het waarderen van een onderneming is een complex proces, waarin veel zaken van invloed zijn op de uiteindelijke waardering. Hoe bepaal je de waarde van een onderneming? Dit hangt onder meer af van de branche. Ook maakt het uit of je een eenmanszaak, VOF, BV of een andere onderneming wilt overnemen. Bovendien is “waarde”niet het zelfde als “prijs”, want je bent immers ook afhankelijk van vraag en aanbod in de markt. Wij kennen de waarderingsmethoden en zijn bedreven in het begeleiden van bedrijfsovernames. 

Er zijn diverse methoden die worden gebruikt voor het waarderen, echter zal je eerst de cijfers moeten laten normaliseren. Dat wil zeggen dat de kosten en de opbrengsten, die niet onderdeel zijn van de feitelijke bedrijfsvoering, worden weggelaten. 

Methodes die kunnen worden toegepast voor de waardering zijn onder andere:

  • Rentabiliteitswaarde;
  • Discounted cashflow;
  • Liquidatiewaarde;
  • Intrinsieke Waarde.

Corporate Finance

Kopen en verkopen
ondernemingen

Kopen en verkopen
ondernemingen

Onderhandelingen voeren

Onderhandelingen voeren

Due dilligence

Due dilligence

Herstructurering

Herstructurering

Waardering
ondernemingen

Waardering
ondernemingen

Bedrijfsstrategie

Bedrijfsstrategie

Elke methode heeft zijn eigen manier van waardebepaling. Welke methode het meest geschikt is hangt onder andere af van de branche en financiële status. Voorzie je in de toekomst flinke schommelingen in de geldstromen, dan zou je bijvoorbeeld het beste kunnen kiezen voor de Discounted Cashflow Methode. Stopt de onderneming, dan zal (zoals de naam al aangeeft) de Liquidatiewaarde Methode van toepassing zijn, waarbij we kijken naar de minimumwaarde van de onderneming.

Wil je je onderneming of een andere onderneming laten waarderen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Graag kijken we samen met je naar de beste waarderingsmethode en helpen we je met eventuele andere vragen.

Het laatste nieuws

Lubberink & co uit Groningen sluit zich aan bij acconavm

Per 1 december 2018 heeft Lubberink & co adviseurs en accountants met haar 22 medewerkers de overstap gemaakt naar accon■avm adviseurs en accountants. Door de samenwerking met accon■avm kan Lubberink & co haar klanten een nog bredere adviesdienstverlening bieden, onder meer op het gebied van hrm en juridisch advies. Samen kunnen accon■avm en Lubberink &

Lees verder »

Eindejaarstips 2018

Maak nu gebruik van de fiscale mogelijkheden. Voor veel regelingen betekent dat: actie ondernemen vóór 31 december van dit jaar. Onze eindejaarstips helpen u daarbij.

Lees verder »

Nieuwsbrief september 2018

Omzetbelasting over liggeld Het liggeld voor uw bootje is vaak een kostbare zaak. En dat zou nog wel eens veel duurder kunnen worden! De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat op ligplaatsen voor zeilboten en snelle motorboten in een jachthaven het hoge btw-tarief van 21% van toepassing is. Watersportverenigingen hadden eerder – met succes – bepleit dat op liggelden het verlaagde btwtarief van 6%

Lees verder »